Uanset, om du selv vil stå for at sælge din bolig eller få hjælp af en ejendomsmægler, er der en række ting du skal tage stilling til og være opmærksom på både før, under og efter salget.
Først og fremmest bør du overveje dit hussalg. Overvej grundigt, om det er det rette tidspunkt at sælge din bolig på. Det kan være et stort projekt at sælge eller købe hus eller lejlighed, så hvis der sker andre store omvæltninger i dit liv, bør du måske vente lidt med salget. Du bør også undersøge boligmarkedet og få et indtryk af, om din bolig vil være efterspurgt og om du kan få den pris, du håber på.
Når du er sikker på, at tidspunktet for salget er det rette, kan du få din bolig vurderet og komme i gang med salget.
Vurderingen af din bolig udføres af en kvalificeret ejendomsmægler. Det kan være en fordel at få en lokal ejendomsmægler. Hvis du bor i Kerteminde, kan du fx vælge en lokal ejendomsmægler i Kerteminde og Munkebo. Ofte tilbyder ejendomsmæglere en gratis salgsvurdering.
Når ejendomsmægleren har foretaget sin vurdering, kan huset prissættes. Inden salgsopstillingen kan laves, skal du have en byggesagkyndig til at lave en tilstandsrapport. Denne bruges til at vurdere, om der er forhold, som køber skal informeres om inden salget går igennem. Samtidigt kan du bruge den som grundlag for at vurdere, om der er skader, som det kan betale sig at udbedre. Dette vil som udgangspunkt få huset til at stige i værdi og et hus der er mere indflytningsklar, vil ofte tiltrække flere potentielle købere.
Du bør altid male, lappe huller og sørge for at alle lamper lyser. Derudover kan det betale sig at udbedre de fleste skader og mangler med undtagelse af køkken og badeværelse. De fleste vil hellere selv renovere køkkenet og badeværelset, så de kan få det præcis som de ønsker. Hvis du er i tvivl, kan du altid spørge din ejendomsmægler eller en håndværker med den rette erfaring om råd.
Inden der skal tages billeder og huset skal vises frem, bør du også rydde op, gøre rent og gøre alt hvad du kan for at huset fremstår så indbydende som muligt. Alt dette vil din ejendomsmægler også kunne hjælpe dig med. Herefter er du klar til at lave en salgsopstilling og starte annonceringen. Selvom du godt selv kan klare dette, vil en professionel ejendomsmægler ofte have noget erfaring, der vil gøre annonceringen mere effektiv. Samtidigt kan de hjælpe dig med at skrive den helt rigtige salgsopstilling, som tiltrækker de rigtige købere.
Når du har haft købere på besøg, skal du vælge den rigtige køber eller de rigtige købere og gå i gang med forhandlingerne. I forhandlingsprocessen er en ejendomsmægler også uundværlig, da det kan dreje sig om rigtigt mange penge. Når du skal sælge hus eller sommerhus, bør du være forberedt på, at det kan være nødvendigt at gå fra forhandlingerne, hvis du ikke kan få den pris du forventer.
Hvis du kan blive enig med en potentiel køber om en pris, er der kun tilbage at udarbejde købsaftale og skøde. Herefter kan salget gennemføres og skødet kan tinglyses.