Vi ved alle, at vi bør børste vores tænder to gange om dagen og bruge tandtråd regelmæssigt. Men hvor mange af os tager egentlig til tandlægen for at blive undersøgt og få renset tænder? Hvor mange af os for egentligt søgt på f.eks. ”tandlæge valby” og så faktisk bestilt en tid og gennemført den?

Mange mennesker undgår at gå til tandlægen, fordi de er bange for prisen, eller fordi de ikke bryder sig om tanken om at få nogen til at stikke rundt inde i munden. Men sandheden er, at regelmæssige tandlægebesøg er vigtige for dit generelle helbred. Her er grunden til det:

Så mange sygdomme kan du forebygge

Dine tænder er et vindue ind til dit helbred. Tandlæger kan ofte opdage tidlige tegn på sygdom, f.eks. diabetes, ved at se på dine tænder og dit tandkød. I nogle tilfælde kan disse sygdomme behandles mere effektivt, hvis de bliver opdaget tidligt. Er det ikke vildt?

Rene tænder kan være med til at forebygge hjertesygdomme. Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem tandkødssygdomme og hjertesygdomme. Tandkødssygdomme skyldes bakterier i plak, som kan trænge ind i blodbanen og forårsage betændelse i dine arterier. Dette kan føre til hjerteanfald og slagtilfælde.

Tandpleje kan spare dig penge i det lange løb. Det er billigere at forebygge med løbende tandpleje, end det er at behandle problemer, der opstår pga. af manglen på regelmæssig tandpleje. Det er f.eks. meget billigere at få fyldt et hul i en tand end at få trukket en tand ud. Og det er naturligvis altid bedre at bevare sine naturlige tænder end at få proteser eller implantater. Tænk lige over det.

Dit smil er vigtigt. Vi ved alle, at det første indtryk tæller. Et lyst og sundt smil kan få dig til at se mere attraktiv og selvsikker ud. På samtidig kan en mund fuld af huller eller manglende tænder få dig til at se usund og u-sexet ud. Munden er altså bare heller ikke et særlig sjovt sted at have ondt. Kender du ikke det at en tandpine simpelthen bare kan være altoverskyggende og ødelægge dit humør fuldstændigt?

Så hvis du ikke allerede gør det, skal du sørge for at planlægge regelmæssige tandlægeundersøgelser og tandrensninger. Og hvis du er bekymret for din mundhygiejne, skal du ikke tøve med at tale med din tandlæge om det. Dine tænder vil takke dig for det!